maandag, 18 november 2019

Snel Varen

 • Categorie: Nieuws algemeen
 • Gepubliceerd: donderdag 12 september 2019 20:38
 • Hits: 73

Snel varen is een actueel onderwerp en vaak reden tot discussie en soms helaas ook tot ergernis. Hoe zit het nu eigenlijk? Er is niet echt een definitie van snel varen, maar wel van het begrip snelle motorboot. Dat is een motorboot die sneller kan varen dan 20 km/uur. Aan boord van een dergelijk vaartuig moet iemand zijn met minimaal een klein vaarbewijs en de bestuurder moet minimaal 18 jaar zijn. Dus ook als dit vaartuig langzamer vaart dan 20 km/uur. En dat zal vaak het geval zijn, want op de meeste Nederlandse binnenwateren geldt een maximum snelheid van 20 km/uur. Deze snelheid geldt overal tenzij het anders wordt aangegeven. Soms is de maximaal toegestane snelheid lager, maar soms is deze ook hoger. Dat is het geval in speciaal aangewezen zones voor snelvaren en bijvoorbeeld waterskiën. Maar ook op wateren waar de vaarwegbeheerder een hogere snelheid verantwoord acht. Bijvoorbeeld op de Maas bij Rotterdam, op de Westerschelde en grote delen van het IJsselmeer en Markermeer. Varen doe je samen heeft een mooie overzichtskaart op de site ... Opvallend dat op bijvoorbeeld de Nieuwe Maas, de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde snel gevaren mag worden, op de Waddenzee in enkele vaargeulen, maar op het IJsselmeer en Markermeer juist niet op de doorgaande vaarroutes. Maar dus wel daarbuiten. Uiteraard staan de snelvaargebieden ook aangegeven op de ANWB Waterkaarten.

Lees meer: Snel Varen

Briltil heeft een natuur jachthaven!

 • Categorie: Nieuws algemeen
 • Gepubliceerd: dinsdag 06 augustus 2019 22:18
 • Hits: 110

De jachthaven van Briltil ligt aan het Hoendiep, ca. 1 km vanaf het Van Starkenborgh kanaal, en heeft een rijke natuurlijke uitstraling. Midden tachtiger jaren heeft ondernemer Tjeerd van der Mei het plan opgevat om op een groot stuk weiland een jachthaven te graven. Hij heeft de grond van ca. 2.500 m² aangekocht, en met een schipper uit de pleziervaart hebben zij samen een grove havenschets gemaakt. Dit heeft geresulteerd in een insteekhaven van 200 meter met een waterdiepte van 2.00 meter. Totale afmeer gelegenheid langs de wal is hier 250 meter.

Luchtfoto HAVEN 2

Lees meer: Briltil heeft een natuur jachthaven!

Start werkzaamheden Leiderdorpsebrug

 • Categorie: Nieuws algemeen
 • Gepubliceerd: woensdag 19 juni 2019 21:29
 • Hits: 152

Provincie Zuid-Holland start op 22 juli 2019 met het groot onderhoud aan de Leiderdorpsebrug (Stierenbrug). Het onderhoud duurt 4 tot 6 weken en zorgt voor hinder voor weg- en vaarwegverkeer.

Werkzaamheden

De werkzaamheden worden uitgevoerd in 2 fasen.

De eerste fase start in de zomervakantie van 2019. Dan worden er diverse reparaties bovenop de brug uitgevoerd, zoals het vervangen van het asfalt op de brug, het plaatsen van camera’s voor de bediening en het toevoegen van extra afsluitbomen. Daarnaast wordt het brugwachtershuisje opgeknapt.

De tweede fase start in het 1e kwartaal van 2020. Dan wordt de aandrijving van het beweegbare gedeelte hersteld. Ook wordt ervoor gezorgd dat de brug na de renovatie op afstand bediend kan worden.

Lees meer: Start werkzaamheden Leiderdorpsebrug

Amsterdam uitstoot vrij

 • Categorie: Nieuws algemeen
 • Gepubliceerd: zondag 05 mei 2019 19:09
 • Hits: 226

Veel watersporters zullen de kosten om in 2025 verplicht ‘uitstootvrij’ in Amsterdam te varen niet kunnen opbrengen

Amsterdam – Alle boten die in Amsterdam varen moeten in 2025 uitstootvrij zijn. De rondvaartbranche is niet de enige die zich aan de nieuwe regels moet houden. Iedereen die met een boot op het Amsterdams binnenwater wil varen, wordt op hoge kosten gejaagd. Net als de vele jachthavens. Die vrezen hun eventuele investeringen nooit te kunnen terugverdienen.

Lees meer: Amsterdam uitstoot vrij

Staandemastroute door Groningen wordt lastiger

 • Categorie: Nieuws algemeen
 • Gepubliceerd: zondag 05 mei 2019 19:06
 • Hits: 182

Staandemastroute door Groningen wordt lastiger

Watersport Nieuws | Na aankomst later dan 14 uur kan de tocht door Groningen niet voltooid worden

Vanaf 1 mei wordt de brugbediening in Groningen beperkt door de ombouw van de Ringweg in Groningen. Wie door de stad wil varen naar buiten moet voor 14 uur de eerste brug gepasseerd zijn. De stad Groningen met 15 te passeren bruggen is een knooppunt in de staandemastroute van Delfzijl naar het zuiden en omgekeerd.


Foto: Provincie Groningen

Lees meer: Staandemastroute door Groningen wordt lastiger

Evenementen